Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2005

Να ενας νομος που δεν μπορουμε να παραβουμε: Η βαρυτητα

Πολύς λόγος γίνεται αυτή την εποχή για την δικαιοσύνη, και μάλιστα για την ελληνική. Είναι θέματα κάτι τέτοια (εξουσίας και πολιτών) που αφορούν την ελληνική δημοκρατία στο σύνολό της, και μην αρχίσετε να απορείτε για το μεγαλείο της Ελλάδος και την παγκόσμια προσφορά της .... λέξης (!) στον υπόλοιπο κόσμο.
Από την άλλη μεριά, και αντίστοιχα με αυτό το μεγαλείο, έχουμε την παγκόσμια προσφορά της Μεγάλης Βρετανίας στις επιστήμες και στις εξερευνήσεις του κόσμου μας, αλλά η αναφορά του Ισαάκ Νεύτων για άλλη μια φορά σαν πατέρα της επιστήμης, όπως τουλάχιστον την μαθαίνουμε (ή καλύτερα...την μαθαίναμε) στα σχολεία, και φυσικά το μικρό μας σφουγγαράκι ρουφούσε, πιθανών να επιφέρει αντιδράσεις ποικοιλόμορφες, και ξεφεύγει από τους σκοπούς της παρούσας σκέψης.
Η διπλανή φωτογραφία, δείχνει τους ιστούς από μυόνες ενός αστροναύτη, που η Nasa τράβηξε πριν και μετά το ταξίδι του σε κόσμο χωρίς βαρύτητα. Άξιο ενδιαφέροντος είναι πως αυτά τα σημάδια που φαίνονται στην δεύτερη φωτογραφία, είναι σημάδια ενός ατροφικού ιστού και προκλήθηκαν από τον ίδιο υγειή οργανισμό, ο οποίος είναι κατασκευασμένος έτσι, για να μπορεί να επιβιώσει στην επιφάνεια του πολύχρωμου πλανήτη μας. Η εξήγηση είναι τόσο απλή. Το RNA των κυττάρων μας, είναι υπεύθυνο για την παραγωγή προτεϊνών. Ο μυώνας μας είναι φτιαγμένος να καταναλώνει αυτές τις προτεΐνες, για να υπερνικήσει αυτήν την ίδια βαρύτητα που μας κρατά στη Γη. Σε ένα περιβάλλον που αυτές δεν χρήζουν ανανέωσης, σταματάει και η παραγωγή, επομένως, μετά από ένα διάστημα, το σώμα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Και τα λοιπάν, και τα λοιπάν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: